Slaapvragen

Plannen om nieuwe matrassen aan te schaffen omdat de oude hun dienst bewezen hebben? En u vraagt zich af hoe dat tegenwoordig in zijn werk gaat? Of u ervaart problemen met slapen omdat u het te warm of te koud hebt. En u vraagt zich af hoe u dat kunt oplossen? Misschien dat u hier beneden een antwoord op uw vraag kunt vinden. Mocht uw vraag er niet bij staan, geen nood, u mag altijd contact met mij opnemen. Ik help u graag!

Hoe test ik een slaapsysteem in de winkel?

Neem de tijd om een slaapsysteem in de winkel uit te testen. Ten slotte kiest u een bed waar u gemiddeld 10 jaar lang elke nacht in slaapt... Ga ook samen met uw partner (indien van toepassing). Uw eigen eisen en wensen kunnen verschillen van die van uw partner. Test het slaapsysteem zowel in ruglig als in zijlig uit. Draai van de ene houding naar de andere, precies zoals u in uw eigen bed zou doen. Ga liever niet na een vermoeiende of stressvolle dag proefliggen maar op een moment dat u zich uitgerust en ontspannen voelt.

Is mijn gewicht van belang bij de keuze van een nieuw slaapsysteem?

Ja, het lichaamsgewicht in combinatie met de lichaamsbouw en persoonlijke voorkeuren speelt een rol in de keuze van een slaapsysteem. Ik zal u altijd deskundig en objectief adviseren om tot de beste keuze te komen. Alle leveranciers bieden daarvoor matrassen aan in diverse hardheden (vaak te  vertalen in zacht, medium of normaal en stevig of extra). Als er een groot gewichtsverschil is tussen u en uw partner, kunt u twee afzonderlijke comfortklassen overwegen.

Is mijn lengte van belang bij de keuze van een nieuw slaapsysteem?

De ideale lengte van uw slaapsysteem is uw lichaamslengte plus 10 cm. Voor een verstelbare bedbodem geldt plus 20 cm. Daarom biedt nagenoeg alle leveranciers matrassen en bedbodems in de standaardlengte 200 cm, en in de buitenmaten 210 of 220 cm.

Indien er een groot lengteverschil is tussen u en uw partner, stemt u uw bed het beste af op de langste partner.

Kan ik ook alleen mijn matras of bedbodem vernieuwen?

Als algemene regel geldt dat matras en bedbodem bij elkaar horen. De meeste leveranciers ontwikkelen hun producten dusdanig om samen gebruikt te worden en zo een ideaal ergonomisch slaapcomfort te bieden. Matrassen gaan gemiddeld 10 jaar mee. Een (kwalitatief goede) bedbodem meestal langer. Er zal altijd per situatie bekeken moeten worden of aan de hygiënische en mechanische eisen die aan een goed slaapsysteem worden gesteld voldaan wordt. De juiste ondersteuning moet geboden worden, zo niet dan kan dit de kwaliteit van uw nachtrust nadelig beïnvloeden. Indien u alleen uw matras vernieuwt, zal een eventuele povere kwaliteit van uw bedbodem het effect van de nieuwe matras teniet doen, en vice versa.

Wanneer lig ik goed op een slaapsysteem?

De keuze van een matras in combinatie met een bedbodem is van groot belang. Ligcomfort wordt in eerste instantie bepaald door het matras. Voor zwaardere mensen is een stevige matras meer geschikt. Een te zachte matras biedt te weinig tegendruk en omdraaien in bed kost dan meer moeite. Minder zware mensen daarentegen slapen beter op een wat zachter matras.

Daarnaast speelt ook de ‘conformiteit‘ een rol. Dat is het vermogen van het slaapsysteem zich aan de passen aan uw lichaamsomlijning. De conformiteit is van grote invloed op uw ligcomfort. In een goed ondersteund bed blijft de natuurlijke S-vorm van uw wervelkolom gehandhaafd en ligt u dus goed.

Uiteraard adviseer ik u graag over het voor u juiste slaapsysteem.

Wat is de ideale temperatuur in mijn slaapkamer?

In de slaapkamer mag het niet te warm of te koud zijn. Bij een temperatuur van ongeveer 17 graden slaapt u het best. Zorg ervoor de temperatuur constant te houden. Zorg voor voldoende frisse lucht en maak de slaapkamer zo donker mogelijk. Dat bevordert de aanmaak van melatonine, ook wel 'het slaaphormoon' genoemd. En dan komt de slaap vanzelf...

Hoe zorg ik ervoor dat ik het niet te koud en niet te warm krijg in bed?

Behalve de juiste temperatuur in uw slaapkamer, speelt ook de kwaliteit van uw bed een rol. Het menselijk lichaam geeft immers continu warmte af. Het warmte-isolatievermogen van een bed wordt bepaald door het interieur van de matras, het type dekbed en het bedtextiel. Wie het snel warm heeft, kiest bijvoorbeeld het beste voor een goed ventilerende pocketverenmatras en een dekbed met een normaal isolerend vermogen. Ook de comfortklasse van de matras kan een rol spelen bij het warmtegevoel. Wie het snel warm heeft, kan overwegen om een stevigere matrasuitvoering te kiezen. Rekening houdend met alle andere factoren, zal ik u objectief en deskundig adviseren om zo tot de juiste keuze te komen.

Wat is de invloed van vocht op mijn slaapkamer?

Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Gedeeltelijk gebeurt dit via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks ontsnappen. Sla daarom iedere dag, na het opstaan, uw dekbed of dekens geruime tijd open, zodat het vocht kan ontsnappen. Lucht uw slaapkamer door het open zetten van het buitenraam. Circa 20 minuten per dag is voldoende. En zoek de juiste balans tussen isolatie, verwarming en ventilatie om de nare gevolgen van teveel vocht in uw slaapkamer tegen te gaan. Zo voorkomt u condensatie en schimmelvorming aan de onderzijde van uw matras.

Ik heb last van rugklachten en wil een nieuw slaapsysteem kopen.

Een goed slaapsysteem verhoogt uw comfort tijdens de nacht. Een ergonomisch verantwoord slaapsysteem zorgt ervoor dat uw wervelkolom over de volledige lengte optimaal ondersteund wordt. Ik raad u echter aan een arts te raadplegen bij ernstige rugklachten. Een goed slaapsysteem kan rugklachten verlichten, maar niet genezen.

Hoe belangrijk is een goed hoofdkussen?

Een gezonde en comfortabele nachtrust houdt niet op bij de bedbodem en de matras. Een goede ondersteuning van uw hoofd en nek is van essentieel belang. Uw hals- en nekwervels moeten in een rechte lijn met uw ruggenwervels liggen. Zo vermijdt u specifieke nekklachten. Kussens bestaan er in verschillende soorten en maten. In mijn showroom geef ik u graag advies en kunt u uw (voorlopige) keuze bepalen. U krijgt van mij een proefkussen mee naar huis zodat u zelf kunt ervaren hoe het nieuwe kussen (in combinatie met uw matras) bevalt. Pas dan neemt u een beslissing...

Wat is nu eigenlijk een boxspring?

Een boxspring is een frame voorzien van veren. Dit kunnen zowel Bonell-, als pocket- als multipocket-veren zijn. Een boxspring zorgt voor een perfecte vochtregulatie en is geschikt voor ieder type matras. Boxsprings zijn er in vlakke of elektrisch verstelbare uitvoeringen. U kunt een boxspring gebruiken in een bestaand bed, of als vrijstaand bed met een hoofd- en/of voetenbord. De meeste leveranciers bieden u daarvoor een brede collectie meubelstoffen in verschillende kleuren. Zo maakt u van een boxspring een sfeerelement in uw slaapkamer.

Ik ben allergisch. Welk slaapsysteem kan ik het beste kiezen?

Allergieën komen steeds vaker voor. Ongeveer een derde deel van de mensen heeft last van allergieën. Er bestaan echter zeer uitlopende soorten allergieën. Uw raadplegend arts kan u ongetwijfeld advies geven voor uw specifieke allergie. Graag wil ik dit met u bespreken zodat ik u het juiste slaapsysteem kan adviseren.

Hoe onderhoud ik mijn matras?

Regelmatig draaien en keren (mits dit mogelijk is) van uw matras bevordert de levensduur van de matras. Zorg voor een goed ventilerende matrasdrager en gebruik eventueel een matrasdek op de matrasdrager voor extra bescherming en slaapcomfort. Geringe contourvorming is normaal als gevolg van gebruik en wijst dus niet op kwaliteitsverlies. Meer gebruiks- en onderhoudstips vindt u in het garantiebewijs dat bij de meeste producten zit.